giải bài tập tiếng anh lớp 12 unit 1: home life

Giải bài tập tiếng anh lớp 12 Unit 1: Home life được Gia Sư Toàn Cầu sưu tầm và chọn lọc. Lời giải bài tập tiếng Anh 12 này sẽ giúp thầy cô và các em học sinh lớp 12 có thêm tài liệu để chuẩn bị bài và ôn bài học Tiếng Anh lớp 12 Unit 1, nâng cao kiến thức ngữ pháp Tiếng Anh lớp 12, từ vựng Tiếng Anh lớp 12 để đạt kết quả tốt trong học tập và thi cử môn Tiếng Anh lớp 12.

Hướng dẫn giải bài tập tiếng Anh lớp 12 bài Home Life

A. READING

Before you read

Work in pairs.Ask and answer these questions about the picture. (Làm việc từng đôi. Hỏi và trả lời những câu hỏi này theo hình) (sgk trang 13)

1. The family may be in the sitting room at home

2. The father is playing with the son and mother is helping the girl with her study.

3. It’s happy and closely-knit family, everyone of wich loves and helps one another.

While you read

Read the passage and do the tasks that follow. (Đọc đoạn văn và làm những bài tập theo sau)

Dịch:

Tôi xuất thân từ một gia đình có năm người: cha mẹ, hai em trai tôi và tôi. Mẹ tôi làm (việc như một) y tá ở một bệnh viện lớn. Bà phải làm việc nhiều giờ và mỗi tuần một lần, bà phải làm ca đêm. Cha tôi là một nhà sinh vật học. Ông ấy làm việc từ 8 giờ sáng đến 5 giờ chiều ở một phòng thí nghiệm, nhưng đôi khi có một dự án ông không về nà mã cho đến rất khuya. Mặc dù cha mẹ tôi rất bận trong công việc, họ cố gắng dành càng nhiều thời gian cho con cái càng tốt. Nười ta thường tin rằng ” đàn ông xầy nhà, đàn bà xây tổ ấm” nhưng ờ gia đình tôi, cả hai cha mẹ cùng chung sức cho chúng tôi một mái nhà xinh và một tổ ấm hạnh phúc.

Mẹ tôi là một phụ nữ rất tận tụy. Bà đảm trách việc quán xuyến gia đình. Bà luôn là người đầu tiên thức dậy sớm vào buổi sáng để đảm bảo chúng tôi rời nhà đến trường với bữa điểm tâm và quần áo phù hợp. Vào buổi trưa, sau khi rời bệnh viện, bà vội đến chơn, và sau đó hối hả về nhà để bữa tối sẵn sàng trên bàn trước khi cha về đến nhà. Cha luôn sẵn sáng giúp lau nhà. Không giống đa số đàn ông, cha thích thú việc nấu ăn. Đôi khi vào ngày cuối tuần, ông nấu cho chúng tôi những món ăn đặc biệt. Món canh lươn của ông ngon hơn bất kì món cánh khác tôi đã từng ăn.

Vì hiện nay tôi đang học năm cuối của trường phổ thông trung học, và cố gắng thi đâu một trường đại học (chiếm một chỗ ở đại học), tôi chịu áp lực việc học rất nhiều. Tuy nhiên, vì là con cả và con gái duy nhât trong gia đình, tôi cố gắng giúp công việc lặt vặt trong nhà. Nhiệm vụ chính của tôi là rửa chén và đổ rác. Tôi cũng chăm sóc các em trai, chúng đôi khi hiếu động và nghịch ngợm, nhưng đa số thời gian chúng khá vâng lời và siêng năng. Chúng thích phụ cha tôi trong việc sửa đồ vật quanh nhà vào những ngày cuối tuần.

Chúng tôi là một gia đình rất đoàn kết và hỗ trợ nhau. Chúng tôi thường chỉa sẻ những cảm nghĩm và bất kì lúc nào gặp khó khăn, chúng tôi thẳng thắn thảo luận và tìm được giải pháp một cách nhanh chóng. Chúng tôi luôn cảm thấy an tâm và bảo đảm trong gia đình. Đó là nền tảng từ đó chúng tôi có thể bước vào thế giới với tự tin.

Task 1 : Choose the sentence A, B or C that is nearest in meaning tho the sentence given. ( Chọn câu A, B hoặc C có nghĩa gần nhất với câu được cho) (sgk trang 14)

1. B

2. C

3. A

4. B

5. A

Task 2: Answer the questions. (Trà lời các câu hỏi) (sgk trang 14)

1. They are very busy. They have to work long hours and sometimes they have to work at night.

2. She’s always the first to get up in the morning to make sure her children can leave home for school with breakfast and in suitable clothes. And she always makes dinner ready before her husband gets home.

3. The father sometimes cooks some secial dishes and mends things around the house at weekends. And the daughter helps with the household chores : washing up and taking out the garbage. She also takes care of two younger brothers.

4. She attempts to win a seat in a university.

5. Because they are a close-knit and supportive of one another, they often share their feelings and whenever proplems come up, they discuss them frankly and quickly find solutions.

After you read (sgk trang 14)

Work in groups. Compare the family in the text with your own family. (Làm việc từng nhóm. So sánh gia đình ở đoạn văn với gia đình riêng của em)

The family in the text is larger than mine. There are four us altogether: my parents, my sister and I.

Unlike the family in the text, only my father goes to work: hes a teacher in a secondary school in the city. My mother’s a housewife. My sister is married and working in a blank. She has’nt had a child yet. My sister’s family lives in the same district as my family.

My mother is a devoted wife. She always takes good care of everybody in the family. Never does she ger up after five a.m to prepare breakfast for dad and me. My father is a great husband. He always keeps an good eye on the family. In his spare time, he gives a hand with household chores. He is my great suppoer and guide in my study.

Since I’m in the final year and under the study pressure, my parents let me have a lot of time for my schooling. Despote this, I realize my reponsibility to help my parents with the chores: I sweep the floor, sometimes wash dishes and take out the garbage.

Like the family in the text, we are very closely-knit and supportive of one another> I feel happy because my parents are very caring. They spend as much time for the family as possible. At weekends we, all the members of the family, sometimes gather and have dinner together. We share oue feelings, joys as well as sorrows, and support one another when any proplems come up.

B. Speaking (sgk trang 15)

Task 1: Read the following sentences tick (V) the ones that apply to you and your family. (Đọc những câu sau và ghi dấu (V) những câu có thể áp dụng cho em và gia đình em) (sgk trang 15)

Task 2: Work in pairs. Pre pare a list of questions to ask another student to find out whether his/ her life is like yours. You wanr to khnow: ( Làm việc từng đôi. Chuẩn bị danh sách câu để hỏi một học sinh khác để tìm xem gia đình anh. Chị ấy giống gia đình em không. Em muốn hỏi) (sgk trang 15)

– Ai đi làm trong gia đình

– Ai làm công việc lặt vặt trong nhà.

– Trách nhiệm của bạn em trong gia đình.

– Người bạn em thường chia sẻ những điều thầm kín

– Người bạn em nói chuyện trước khi có một quyết định quan trọng.

A.Can I ask you some questions about your family’s life?

B.Sure. No proplem!

A.In your family who works?

B.Only my father

A.where does he work?

A. He teaches in a secondary school.

B. I see. So who does household chores in your family?

B. All members. I mean my father, mother and my self. We share the household chores together: each fulfills one’s own duties.

A.What’s your responsibility?

B.I’m charge of sweepong the fool, washing-up, and taking out the garbage.

A.What interest do you your family members closely?

B. We usually share with one another joys and sorrows, good or bad wxperiences or proplems we encounter.

A. Who do you often dhare your secrets with?

B. My mother.

A. Why not with your father?

B. As you know, the mother is the person who is the easiest and most sympathertic to share our secrets due to her motherly love. Right?

A. Alright. I see. Who do you talk to before making an important decision?

B. Usually with my father and mother. The more ideas, the better the decision.

A. You can say it again!

Task 3: Work with a different partner. Use the questions you have formed to ask your partner about his/her family life. (Làm việc với một bạn cùng học khác. Dùng những câu hỏi em đã lập để hỏi bạn cùng học với em về đời sống gia đình của bạn ấy) (sgk trang 15)

tu van tim gia su

Leave a Reply

Your email address will not be published.

PH tìm gia sư ĐK làm gia sư Lớp cần gia sư